Communicatie

Je kan gewoon communiceren met je kat! Bepaalde signalen begrijpen ze ook wanneer ze door een baasje worden gegeven. Communiceren met je kat versterkt de band.

Signalen die katten begrijpen

Communiceren met je kat

  • Blazen: het sissende blaasgeluid waarmee katten hun ongenoegen uiten wordt ook erg goed door hen begrepen als het door een mens dit maakt. Hiermee kan de kat duidelijk worden gemaakt wanneer ze ongewenst gedrag vertoont.
  • Ogen samenknijpen: dit is een signaal wat de kat aangeeft dat een territorium veilig is. Het betekent iets als "hier kan je veilig slapen". Een mens die de ogen samenknijpt naar de kat toont dat deze de kat vertrouwt.
  • Beide ogen langzaam sluiten: hiermee geeft een kat aan dat ze erg rustig en ontspannen is. Je kan dit signaal gebruiken om die toestand bij je kat op te roepen of te versterken.
  • Kopjes geven: katten geven kopjes als teken van affectie, of om een affectueuze stemming te signaliseren. Je kan kopjes geven aan muren of meubelen om de kat in deze stemming te krijgen.
  • Geluid maken: Snorri heb ik een aantal geluiden gegeven: 
    • Klikken: kom hier! Gebruik ik wanneer ik eten neerzet, maar ook als Snorri buiten is en ik heb hem naar binnen wil.
    • Tssh Tssh! Lopen! Als Snorri voor de voeten loopt en ik wat zwaars til, of hij naar buiten wil terwijl ik dat niet wil.
  • Vastnemen bij het nekvel: een volwassen kat is te zwaar om veilig bij haar nekvel te worden opgetild. Wanneer men een kat echter stevig bij het nekvel vastneemt zonder haar op te tillen, zal ze zich heel erg rustig houden. De kat reageert nu enkel nog op zeer bedreigende impulsen. Dit is een instinctieve reflex die ervoor zorgt dat een katten zich stilhouden wanneer ze door de moeder wordt gedragen, maar die bij volwassen katten blijft bestaan. Ook als je de kat op de arm draagt en niet wil dat ze wegspringt, kan je haar nekvel stevig vastnemen.

Praten

Spinnen en miauwen

Niet iedere kat spint. Het is niet precies bekend hoe de kat spinnende geluiden maakt, maar spinnen gaat vaak samen met tevredenheid. Er zijn ook gevallen waarbij de kat spint en het tegenovergestelde van tevreden is, bijvoorbeeld tijdens een bevalling, bij ernstige ziekte of bij grote angst. Waarschijnlijk doet de kat dit om zichzelf gerust te stellen.
Katten kunnen op veel verschillende manieren miauwen. Als je je kat kent weet je misschien het onderscheid wel tussen de miauwende vraag om te eten, de miauwende begroeting en het lichtelijk geïrriteerde “miauw,” wanneer uw kat naar buiten wil en u niet snel genoeg opstaat om de deur open te doen. Volwassen katten kunnen behoorlijk harde geluiden produceren door de vorm van hun mond te veranderen. Sissen en grommen zijn de meest voorkomende geluiden die katten gebruiken om agressie of verdediging te communiceren. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten