dinsdag 16 april 2013

Knuffelen met je kat

Prrrrrrrrr

Wie houdt er niet van knuffelen? 


Een beetje kat houdt van knuffelen. Maar de ene kat is de andere niet. Sommige katten zijn van nature nogal sociaal en aanhankelijk en andere katten hebben een ander karakter. Wat meespeelt is of de kat als kitten goed gesocialiseerd is met mensen. Is je kat van jongs af aan met mensen in contact geweest, vooral in de eerste weken, dan heb je meer kans op een echte schootkat. En sommige rassen zijn meer of minder genegen tot knuffelen. 

Lees je kat

Een kat communiceert met zijn lichaamstaal. Continue. Platte oren, grote ogen, blazen, grommen, zich klein maken of juist heel groot... nee die kat heeft geen zin in een knuffel! Oren open, fijngeknepen ogen, spinnen, ontspannen houding... ja die kat kan er wel eens zin in hebben. 


Waarom knuffelen?

Sociaal en het helpt tegen de stress

Voor de kat doet het denken aan de moederpoes die de kat als jongen schoon likte. Dat is om de kitten te wassen, maar dat doet ze ook uit genegenheid en sociale interactie wanneer de kitten het al zelf kan. De kat voelt zich tevreden en behagelijk. Het schept een band en geeft vertrouwen. Wanneer je kat gaat kneden met zijn pootjes, is hij eigenlijk aan het 'melken'. Met deze beweging kneedde het kitten met de voorste pootjes melk uit de moederborst. 

Voor mensen helpt knuffelen met een huisdier tegen de stress. Je bloeddruk daalt. Het helpt tegen depressies. En het effect merk je al na 6 minuten. Geef je kat dus een dikke knuffel, maar lees wel zijn lichaamstaal of hij er ook klaar voor is. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten